Arduino Röle Modül Kullanımı

Arduino ve Röle ile Lamba Kontrolü     

Arduino ile aşağıda görseli bulunan röle modülünü nasıl kullanırız bu yazımızda ona bakıyor olacağız. Modül üzerindeki ana elemanımız rölemiz olup, SRD-05VDC-SL-C koduna sahiptir.

Röle modül pinout



Röle Modül Pin Bilgileri

Görselin sağ tarafındaki pinler Arduino tarafında lazım olan pinlerdir, VIN, arduino kart üzerindeki VIN pinine GND, GND'ye;  kontrol pini de dilediğiniz herhangi bir digital pine bağlanabilir.

Görselin sol tarafındaki pinlere gelince neredeyse tüm rölelerde bulunan pinler olup tek tek aaçıklamak gerekirse 

  • COM, COMM, COMMON : Ortak uç olup anahtarlamak istediğimiz kaynağın bir ucunu bağladığımız pindir, bu pin rölenin çalışmadığı yani enerji verilmediği durumda, NC pinine temas etmektedir, röleye enerji verilip çalıştırıldığında içindeki mekanik anahtarın bobin tarafında oluşan elektromıknatıs ile diğer tarafa çekilerek NO pinine teması sağlanmış olur.
  • NO, Normally Open : normalde açık devre olan pindir. Röle çalışırken common pini bu pine temas eder. Röle çalışıyorken çalışmasını istediğimiz yükü bağlamamız gereken pindir.
  • NC, Normalley Closed : normalde kısadevre olan pindir, Röle çalışmazken common pini bu pine temas eder. Röle çalışmıyorken çalışmasını istediğimiz bir yük varsa bu pine bağlanır.

" Tek başına bir röleyi Arduino ya da benzeri bir mikrodenetleyici ile direkt olarak kontrol etmeyin, Bunun nedenlerini ve yukarıdaki modülün devresi ile çalışma prensibini yazdığım yazımı Röle Devresi - SRD-05VDC-SL-C okuyabilirsiniz. "

Röle Modül Arduino Bağlantı Şeması

    Bir lambayı kontrol etmek istediğimizi düşünerek, aşağıdaki şemayı kullanabiliriz, burada lamba tamamen örnek olup yerine 250V - 30A 'e kadar herhangi bir AC yük, ya da  30V 10A e kadar Dc Resistive yük bağlanabilir.

Arduino röle modül bağlantı şeması


    UYARI: Yüksek voltaj tarafındaki bağlantıları (priz, lamba ve röle modülün klemensli olan kısmındaki bağlantılar, görsele göre röle modülün üst kısmındaki bağlantılar) yaparken kabloları sıkıca bağladığınızdan açıkta iletken bırakmadığınızdan iyice emin olun, Kabloları direkt olarak prize sokmayın! Fiş kullanın! Kabloları direkt olarak ampüle bağlamayın! Duy Kullanın! Tüm bağlantıları düzgünce yaptığınızdan emin olmadan fişi prize takmayın!

Röle Modül üzerindeki pinler nasıl tespit edilir?

Röle modülün üzerinde pin bağlantılarına dair bir bilgi bulunmuyorsa, ve modülünüz benim gösterdiğimden farklı bir modül ise, NO, NC pinlerini ölçü aletiyle röle modülün pinlerini tespit edebilirsiniz, röle modül enerjisizken ölçü aletini buzzer konumuna alarak bir probu ortadaki bağlantıya diğerini de sırasıyla dıştakilere bağlayın, ölçü aletinin öttüğü anda değdiğiniz pin Normally Closed pinidir, diğer pin de normally open pini oluyor bu durumda.

Arduino Röle Modül ile Lamba Kontrolü Örnek Kod

Ben kontrol için Arduino Uno 'nun 3 numaralı pinini seçtim, siz ihtiyacınıza göre herhangi diğer bir dijital pini kullanabilirsiniz. RelayPIN 3 tanımındaki 3 ü kullanacağınız pin ile değiştirmeniz yeterli.

Kod kısmına gelecek olursak 5 saniyelik aralıklarla lambamızın yanıp sönmesini sağlayacak kod şu şekilde :

#define RelayPIN 3
void setup() {
  pinMode(RelayPIN, OUTPUT);
  pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
}

void loop() {
  digitalWrite(RelayPIN, HIGH);   
  digitalWrite(LED_BUILTIN, HIGH);
  delay(5000);                     
  digitalWrite(RelayPIN, LOW);   
  digitalWrite(LED_BUILTIN, LOW);
  delay(5000);                   
}

Kod karta yüklendiğinde, kart üzerindeki BuiltInLed ile lambamız senkron şekilde 5 saniyelik aralıklarla yanıp sönecektir.

Aman diyim son kez, şebeke geriliminin şakası yoktur! 

Herkese kolay gelsin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türksat Saat Kanalı ve IRIG-B Time Code

Türksat Saat Kanalından Saat Bilgisi Nasıl Alınır? Uyduda kanalları dolaşırken, şu Türksat Saat kanalı hep dikkatimi çekmiştir. Özellikle  S...