C++ Dersleri | Diziler - Dizilerin Başlatılması ( Array Initialization )

    C++ 'da bir dizi, yalnızca belirli bir değişken türü için sıralı şekilde bellekte yer almasını sağlayan veri bloğudur. C++ 'da bir değişkeni tanımlarken geçerli olan tüm kurallar geçerlidir. Ek olarak bir diziden bahsettiğimiz için, bu veri tipinden bellekte kaç adet saklayacağımızı belirtmemiz gerekir. Bunun için değişken ismine köşeli parantez [] içerisine adedi yazarız.
    Aşağıda int değişken tipi için adı arrInts olan ve 3 elemana sahip olduğu söylenen bir tanımlama görüyoruz :
int arrInts[3];
    Bir dizi tanımlanırken eleman değerleri de verilebilir, buna literatürde initialization deniyor, başlatma olarak çevrilmiş, bunun sebebi bir değişkeni sadece tanımlarsanız sadece tanımlamış olursunuz, değerini vermezseniz başlatmış olmazsınız :) ya compiler kafasına göre bir değer verir ya da vermez sadece adresi ve sığasını biliyor olur ve o anda bellekte o adreste ne veri varsa onun veri tipindeki karşılığını görüyor olursunuz, kararsız bir yapıdan bahsediyoruz yani. Tanımlamayı yaparken verileri gireceksek eşittir deyip süslü parantez içerisine elemanların arasına virgül koyarak yapabiliyoruz :

int arrInts[3] = { 1,256,14153 };

Eğer verileri bu şekilde giriyorsak dizi boyutunu belirtmek zorunlu değil, derleyicimiz 3 değer girildiğine göre boyutu da 3 olmalıdır inisiyatifini kullanabiliyor :

int arrInts[] = { 1,256,14153 };


Boyut belirttim ancak eksik veriler girdim :

int arrInts[5] = { 1,256,14153 };
boyutum beş olur, ilk üç elemanım bellidir diğer ikisi muallak, sıfır diyelim mi.
    Dizilerin içindeki elemana erişmek için index değerini kullanırız: bu değer için pozitif tam sayılardır diyebiliriz, 0 dan başlar birer birer artar. Beş elemanlı bir dizinin ilk elemanı sıfırıncı elemandır, son elemanı dördüncü elemandır. Yukarıdaki dizinin sıfır bir ve ikinci elemanlarına değer verilmiş, üçüncü elemanına değer verilmemiştir. Şu şekilde tekil olarak verebiliyoruz :

arrInts[3] = 15;

Dizideki herhangi bir elemana erişmek için değişken adının yanına erişmek istediğimiz elemanın index numarasını bir köşeli paranteze yazmak yeterlidir, Tüm elemanlarını ekrana yazdıralım dersek for ile şunu yazmak yeterli olacaktır :

for (int i = 0; i < 5; i++)
	cout << arrInts[i] << endl;

1
256
14153
15
0

Önceki Konu : C++ Diziler
Sonraki Konu : C++ 2 Boyutlu Diziler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türksat Saat Kanalı ve IRIG-B Time Code

Türksat Saat Kanalından Saat Bilgisi Nasıl Alınır? Uyduda kanalları dolaşırken, şu Türksat Saat kanalı hep dikkatimi çekmiştir. Özellikle  S...